Слънчеви системи за гореща вода

Solar Technology e инженерингова компания, създадена 2004 година и е една от първите, специализирана в проектирането и изграждането на слънчеви инсталации за битова гореща вода и подпомагане на отоплението, системи за слънчево подгряване на басейни, гермопомпени инсталации за отопление и охлаждане.

Как работят слънчевите инсталации за топла вода?

Според принципа си на работа се делят на два основни вида:
– С принудителна циркулация на топлоносещия флуид.

При тях слънчевите колектори / вкуумно-тръбни или плоски селективни/ се монтират на добре огрявано място- покрив, тераса, фасадата, доълнителна постройка или дори на двора. Високоефективното селективно покритие на абсорбиращата повърхност преобразува широк спектър от слънчевото лъчение, включително и ултравиолетовото, което премнава през облаците в полезна топлина. Тази топлина се транспортира от топлоносеща течност- монопропилен гликол /неотровен антифриз/до топлообменника на бойлера монтиран вътре в сградата. / Виж схемата/ Там се отдава на питейната вода за битови нужди и я загрява. Циркулацията на работния флуид става принудително посредством помпа, чиято работа се командва по определен алгоритъм от електронно соларно управление. Така се гарантира, че единствено ще усвояваме топлина от колекторите в бойлера, а няма да изнасяме обратно. Помпата работи циклично/на интервали/ и е с много ниска консумация на електроенергия-около 5-30 W. Възможни са различни схемни решения, при които слънчевите системи с принудителна циркулация могат да се използват освен за битова гореща вода /БГВ/ и за ефективно подпомагане на отоплението в сгради, както и за промишлено приложение в различни производствени процеси за загряване или изпарение на флуиди и газове.


Схема на слънчева инсталация за топла вода - тип „моноблок”– Тип „моноблок”/колектор и бойлер в едно/.

Този тип системи са изключително опростени, ефективни и надеждни. При тях бойлерът се намира непосредствено над слънчевия колектор – загряването на водата става там на място и се спестява един цикъл на топлолпренос, който е характерен за системите с принудителна циркулация. Соларната система тип „моноблок” се свързва директно към водопроводната инсталация на сградата и е готова за работа. При нея отпада необходимостта от скъпо допълнително оборудване като циркулационни помпи, медни тръби, резервно захранване, антифриз и много други компоненти. В същото време са изключително надеждни и пригодени за целогодишно ползване. Водосъдържателят е много добре топлоизолиран с 55 мм. пенополиуретанова пяна и това осигурява изключително нисък коефициент на топлинни загуби. Може да се оборудва с допълнителен електронагревател с вграден термостат и в лошо време да се дозагрява както обикновен бойлер. Има възможност електронагревателя да се управлява с електронно соларно управление. Това позволява задаването на часови зони, в които да се доподгрява електрически бойлера според нуждите напр.на нощна енергия или при интензивно пиково черпене на топла вода. Така отпада необходимостта от друг вътрешен бойлер. Това пести средства и място. Водосъдържателят е изработен от неръждаема стомана Food grade 1.2 мм тип SUS304-2B. Външната обшивка на бойлера се изпълнява в два варианта: – При системите SSР – от неръждаема стомана тип SUS304-2B, или при по-ниско бюджетните тип SCР с галванизирана ламарина и полимерно PVDF покритие с изпичане на боята

КОМБИНИРАНИ СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ ЗА ТОПЛА ВОДА И ПОДПОМАГАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО

Комбинираните слънчеви системи осигуряват битова гореща вода целогодишно и същевременно активно подпомагат отоплението през преходните периоди – пролет и есен и в слънчевите зимни дни. Ефиктивността и бързата възращаемост на инвестираните в слънчеви системи средства се определя от целогодишното ползване на една система, от интензивността на експлоатирането, както и от широкоспектърното и приложение. Ние имаме познанията и опита да Ви предложим още някои разумни и полезни прилижения на соларни инсталации. Имаме компететността и добрата воля да ви дадем съвет доколко и в каква система да инвестирате. Ние споделяме възможностите, а заедно с Вас избираме най-разумната за вашите цели и нужди инсталация.

Какви са различните приложения на водно-отоплителните слънчеви системи?

• Водата от показаната на схемата соларна инсталцаия може да се използва в домакинството за захранване със слънчева топла вода на съдомиялни и перални машини. Това се постига чрез монтиране на терморегулиращ смесителен вентил, Той се инсталира на изхода на топлата вода на домашната слънчева система. Така се контролира температурата на водата, постъпваща в тези електроуреди да не надвишава необходимата за работа на съответната програма. Така се удължава се живота на съдомиляни и перални машини, предпазвайки ги от натрупване на котлен камък и максимално се пести от електроенергията, необходмима за заграването на водата вътре в самите уреди.

• Нашите слънчеви системи успешно могат да подпомогнат отоплението на вашето жилище през преходните периоди-пролет, есен и слънчевите зимни дни. За да изчислите приблизително каква колекторна площ е необходима за еднофамилна къща с висока енергийна ефективност(добра топлоизолация, качествена дограма и т.н.)към необходимата колекторна площ за топла вода да се прибавят приблизително 2 м² колекторна площ на всеки 10 м² отопляема обитаема площ.

КОМБИНИРАНИ СЛЪНЧЕВИ СИСТЕМИ ЗА ТОПЛА ВОДА И ПОДПОМАГАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО

 

Подовото отопление представлява оптималното решение за комфорт и икономия на енергия. Подовите отоплителни инсталации са по-ефективни от конвенционалното централно отопление защото постигат същите резултати, но работят на много по-ниски температури и увеличават акумулирането на топлина. Комфортът постигнат чрез „топъл под“ и ефекта „топли крака“.Това Ви позволява като цяло да поддържате с около 2 градуса по-ниска температурата в помещениятя с подово без да Ви се нарушава комфорта. Така се намаляват значително енергийни Ви разходи.

Правилното оразмеряване на водните подови инсталации позволява те да работят не само като ниско температурно отопление, но и като охлаждащи системи през лятото. Спецификата на работат на водното подово като ниско температурно отопление отваря вратите за широко използване на соларни вакуумно-тръбни колектори като технологичен източник на топлина.

През зимния сезон високоефективната на работа на целогодишните вакумни колектори и при отрицателни външни температури позволява нормалната работа на този тип системи. Възможно е и изпълнение на водното подово отопление с вакуумни соларни колектори в комбинация с други източници на топлинна енергия- термопомпа, пелетен, газов или друг тип котел или камина.

Предлагаме на Вашето внимание визулаизация на това как работи комбинирана слънчева инсталация за топла вода и водно подово отопление от соларни колектори.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!