Термопомпени системи

Термопомпи-представляват компактни отоплителни съоръжения за автономно отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване. Използват се и при вентилации на сгради с утилизация на отработения топъл въздух.

Предимства на термопомпата:

1.Икономичност Ниското енергопотребление на съвременните термопомпи води до много висок СОР. С 1 Кв.потребена ел.енергия успяват да произведат 4-7 Кв.топлинна мощност 2. Надеждност и дълговечност Системата с термопомпа е изключително дълговечна и ще ви служи 25-40 г. Ще ви топли в студените зимни дни, ще ви охлажда в горещите лета и целогодишно ще ви осигурява гореща вода. 3.Екологичност Чист метод за отопление с грижа към средата, в която самите ние живеем-без вредни емисии и димни газове, без прах и миризми в къщи. 4. Безопасност Системата за отопление и охлаждане с термопомпа е безопасна и чиста. Няма горене, огън и дим, няма нагрети тръби-само безопасна и надеждна работа година след година. 5.Комфорт Термопомпата работи безшумно /колкото хладилник/, а автоматиката и мултизоналния контрол на темпераурата създава желания микроклимат в дома или офиса. 6. Естетика и дизайн. Монтирането на термопомпа не нарушава цялостния интериор. Тя заема минимум пространство-в килера, гаража или под стълбите и гостите Ви ще разберат за нея, само ако решите да им я покажете.

Изображение на термопомпаТези системи работят без да използват гориво и не изхвърлят вредни емисии в атмосферата. Те постигат значително снижаване на експлоатационните разходи и икономия до 75-80 % на енергията използвана за отопление и гореща вода. Термопомпите ни освобождават от недостатъците на другите типове системи за централно отопление, имат много дълъг експлоатационен срок и са напълно автоматизирани.

Термопомите си набавят ¾ от енергията необходима за работата им от безплатен енергоизточник, какъвто е околната среда, а останалата ¼ се покрива от електричеството необходимо за работата на компресора.

Топлината съдържаща се в обкръжаващата ни среда-(слънцето, в земята, водата и въздуха) изобилства в неограничени количества. Благодарение на това термопомпите ни осигуряват, както безвредно за околната среда, така и икономично отопление и охлаждане.

Изображение на монтирана термопомпена система

Охладеният топлоносител във външния контур на термопомпата усвоява температурата на околната среда-вода, въздух или почвата и се нагрява с няколко градуса. Вътре в термопомпата топлоносителят преминава през топлообменник, наречен изпарител и отдава събраната от околната среда топлина във вътрешния контур.

Вътрешния контур е запълнен с хладилен агент /фреон/ с много ниска температура на кипене. Циркулирайки през изпарителя от течност преминава в газообразно състояние. Това се случва при сравнително ниска температура и ниско налягане. От изпарителят парите на фреона постъпват в компресора където налягането им се повишава и съответно температурата им. След това горещият компресиран газ постъпва във втори топлообменник, наречен кондензатор, където отдава температурата си на флуида циркулиращ в отоплителната инсталация на сградата. Хладилният агент се охлажда, втечнява се и постъпва за ново изпарение и компресиране и цикълът се повтаря.


Всяка термопомпа може да бъде включена във вече съществуващата отоплителна система (радиаторна, подова, конвекторна или др.). Вътрешната тръбна мрежа е стандартна двутръбна. Когато се постави термоизолация на тръбите и металните фитинги, то тя може да служи и за охлаждане. Съвместимостта на термопомпата с изградени (съществуващи) отоплителни мрежи е 100%. Тя се свързва (последователно или паралелно) в съществуващия отоплителен контур.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!